Bubble tea jak zrobić

1 sierpnia 2016

Jak przygotować samodzielnie bubble tea? To jest naprawdę banalnie proste. Najważniejsze abyś miała duże kulki tapioki, ale to możesz kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy w kuchniach świata, spokojnie znajdziesz je w hipermarkecie. Tapioka to produkt skrobiowy i otrzymuje się go z manioku. W Afryce i Azji to bardzo popularna roślina podobnie jak u nas ziemniak tylko wykorzystuje się go najczęściej w deserach. Tapioka to białe kuleczki, które po zagotowaniu robią się przezroczyste i świetnie wyglądają w szklance. Smak tapioki jest neutralny czyli tak naprawdę smak możemy sobie sami wyczarować mocząc kulki w syropach do kawy, wodzie z miodem czy cukrem. No to co zapraszam na moją pierwszą i napewno nie ostatnią bubble tea.

Składniki:

4 szklanki wody
1/4 szklanki tapioki
2 saszetki herbaty
1/2 szklanki mleka
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

 

2 szklanki wody wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Odmierzamy 1/4 szklanki tapioki i wrzucamy do gotującej wody. Kulki gotujemy, aż zaczną się unosić, zmniejszamy ogień i gotujemy aż kulki staną się przezroczyste. Wylewamy na sitko i płuczemy pod chłodną wodą.
Teraz czas na przygotowanie syropu. Bierzemy 2 szklanki ciepłej wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki miodu. Przygotowane kulki wrzucamy do syropu. W między czasie zaparzamy herbatę, musi być bardzo mocna.
Do szklanki wrzucamy kulki tapioki, zalewamy chłodną herbatą i dodajemy mleko. Proporcje mleka i herbaty według upodobań. Ja robię 3/4 do 1/4 mleka. Buuble tea najlepiej pić przez gruba słomkę.

 

bubble tea

bubble tea

You Might Also Like