Kisiel czereśniowy

10 sierpnia 2015

Sezon czereśniowy za chwilkę się skończy, więc koniecznie zróbcie swoim maluchom ten pyszny deserek jakim jest kisiel. Zazwyczaj mamy gotują kisiel z torebki, bo tak jest szybciej. Ok może przygotowanie tego deseru nie zajmuje to 5 min, ale za to nigdzie nie kupicie w torebce takiego smaku! A więc do dzieła. 

kisiel czereśniowy dla niemowlat
Składniki:
szklanka wypestkowanych czereśni
150 ml wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Gotujemy 100 ml wody. Czereśnie umyj, wyjmij pestki i wrzuć do wrzątku. Powinny się gotować około 10-15 min. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko (aby nie było skórek). Odmierzamy 50 ml wody w szklance i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aż mąka się rozpuści, następnie wlewamy wodę z mąką do soku z czereśni. Cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Całość musi się zagotować. I mamy gotowy kisiel z czereśni :)

You Might Also Like