Mrożona kawa

24 czerwca 2016

Dzień zawsze zaczynam od kawy, mogłabym nawet pokusić się od stwierdzenia, że jestem lekko od niej uzależniona. Zaraz jednak w moich uszach dźwięczy głos mojego męża „Ty pijesz mleko z kawą, a nie kawę”. No fakt! Lubię kawę z dużą ilością mleka i lubię przygotowywać kawę na wiele sposobów.

Kiedyś nawet kupiłam sobie książkę o sposobach parzenia kawy, niestety leży ona na półce i łapie kurz. No cóż baristą to ja nie zostanę, nie mniej jednak uwielbiam pić kawę. A gdy jest upale lato, jednym z moich ulubionych napojów staje się mrożona kawa. A przygotowuję ją w nieco dziwny sposób, ale jest on szybki i bardzo go lubię.

Mianowicie w wolnej chwili zaparzam wielki dzbanek kawy, słodzę go i pozostawiam do wystudzenia. Następnie rozlewam kawę do pojemnika na lód i wkładam do zamrażalnika. Po jakimś czasie, zazwyczaj po kilku dniach, otwieram zamrażalnik i wrzucam do blendera kostki z zamrożoną kawą, dolewam mleko i całość blenduję. Czasami dodaję łyżkę lodów i blęduję dalej. Następnie przelewam napój do szklanki, dodaję bitą śmietanę i delektuję się moją mrożoną kawą.

 

kawa mrożona

You Might Also Like