Mus truskawkowo- arbuzowy

14 lipca 2016

Sezon na truskawki powoli się kończy, ale za nim na dobre się skończy to ja wam dziś zaserwuję mus truskawkowo- arbuzowy. To bardzo fajne letnie połączenie owoców i zaserwowanie ich w gorące niedziele popołudnie starszej części swojej rodziny lub przyjaciołom. Niestety deser nie nadaje się dla dzieci, bo jest winie i na occie balsamicznym. Jest to deser typowo wytrawny, ale prosty w zrobieniu i efektowny. Polecam wam też sałatkę z truskawkami i fetą  

Składniki:

1/2 kg arbuza
około 75 dag truskawek
1/2 l wytrawnego białego wina
sok z cytryny
4 łyżki miodu
mięta
ocet balsamiczny cherry

Przygotowanie:

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki usuwając z niego pestki i wrzucamy do blendera wraz z truskawkami. Zalewamy całość winem, sokiem z cytryny, miodem i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Całość miksujemy na gładki mus i ewentualnie doprawiamy miodem lub sokiem z cytryny. Rozlewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

przepis na truskawki

deser truskawkowy

 

You Might Also Like