Truskawkowa ekspolzja

17 lipca 2016

Ile razy Ci się zdarzyło, że nie masz pomysłu na śniadanie? Zjadłabyś coś lekkiego, smacznego, efektownego i do tego zdrowego. No tak ale pomysłu brak!

Ejjj przecież lato serwuje nam tyle kolorów, że żal nie skorzystać z tych słodkich soczystych owoców i przekuć to na zdrowe śniadanie. I tak oto wpadłam na pomysł zrobienia truskawkowej eksplozji do którego potrzebujesz co najmniej jednodniowej chałki, garści truskawek i odrobiny fantazji.  Spróbuj też mojego wcześniejszego przepisu kozi jogurt z owocami  jest obłędny.

Składniki:
garść truskawek
syrop z agawy
wczorajsza chałka
płatki migdałów (niekoniecznie)
łyżeczka masła
jogurt naturalny

Przygotowanie:

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgniatamy je widelcem i dodajemy syrop z agawy (wedle uznania). Na suchej patelni prażymy migdały na złoto. Masło topimy na patelni i dodajemy pokruszoną chałkę i rumienimy ją. Do szklanki dodajemy przygotowane truskawki, chałkę, jogurt naturalny możemy polać syropem z agawy lub sokiem z truskawek. Na koniec całość posypujemy płatkami migdałów. I śniadanie gotowe.

truskawki z jogurtem

truskawki z jogurtem

truskawki z jogurtem

You Might Also Like