if(typeof jQuery != 'undefined') { jQuery(document).ready(function($){ jQuery('body').on('added_to_cart', function(event) { // Ajax action. $.get('?wc-ajax=fb_inject_add_to_cart_event', function(data) { $('head').append(data); }); }); }); }

Ciastka z witrażykiem

13 grudnia 2014

ciasteczka z witrażykiem
Składniki:

200 g mąki pszennej
110 g masła
100 g cukru
1 jajko
0,5 opakowania cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kolorowe landrynki

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałeczki i łączymy masło z mąką. Najlepiej siekać nożem. Następnie dodajemy cukier biały i waniliowy. I dalej łączymy składniki. Na koniec dodajemy jajko i całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę i owijamy w folie. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Landrynki wkładamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem na mniejsze kawałki. Ja używałam jednakowych kolorów, ale można również mieszać kolory cukierków. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Po upływie czasu ciasto dzielmy na kawałki i rozwałkowujemy na 5 mm
Wykrawamy z ciasta kształty ciastek i pamiętajmy aby wykroić w ciastku kółeczko na witrażyk. Ja robie jeszcze dziurkę na tasiemkę, aby powiesić ciastka na choince, można je zrobić zwykłą rurką do picia. Układamy ciastka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wsypujemy w kółeczko pokruszone landrynki. Ciastka pieczemy 10-12 min
ciastka z witrażykiem ciastka z witrażykiem
ciasteczka na choinkę

You Might Also Like