Kategoria

Kuchnia Rodzinna

Idealna beza

29 marca 2017

Jedni kochają bezy, inni je nienawidzą. Piersi nie wyobrażają sobie jak tamci drudzy mogą objeść się smakiem delikatnej, kruchej i słodkiej bezy. A Ci drudzy pukają się w czoło i pytają jak można jeść kurze białka z ogromna ilością cukru. Ja należę do gatunku tych pierwszych i właśnie nie jestem w stanie pojąć jak można żyć bez dobrej bezy. No właśnie- bez dobrej bezy nie da się żyć! Wiele osób zachwala się, że robi idealną bezę, ale jak dobrze wiemy często jest to czcze gadanie. Czytaj więcej…

Płatki jaglane na mleku

1 lutego 2017

Mój sposób na szybkie, zdrowe i smaczne śniadanie zarówno dla mnie jak i dla dzieci? To płatki jaglane na mleku, z dodatkiem kawałków jabłek i cynamonu. To świetna alternatywa do tradycyjnych zupek mlecznych, które podajemy naszym dzieciom niemal każdego poranka. Do tego proste w przygotowaniu, apetyczny wygląd i niesamowity zapach jabłek z cynamonem. Droga mamuśku masz jak w banku, że Twoje dziecko pochłonie całą miseczkę tej białej papki. Nie ma na co czekać, poznaj proste i smaczne śniadanie. Czytaj więcej…

Spaghetti z cukinii

22 sierpnia 2016

W tym roku podobno cukinie obrodziły na potęgę- nie wiem sama jej nie hoduję. Za to dostałam jej dość sporo, zresztą na bazarkach czy supermarketach widać, że w tym roku to warzywo należy do tych tańszych. W naszym domu jada się bardzo dużo warzyw, ale co zrobić z cukinii aby przede wszystkim zjadły dzieci. No to nie jest juz takie proste. Poszperałam w internecie szukając inspiracji na to warzywo i jak się okazało to z cukinii możemy wyczarować naprawdę wiele dań. Cukinię możemy jeść na surowo z dipami, możemy ja smażyć, piec, faszerować, dusić, a nawet zrobić z niej ciasto :) tak bede musiała się do tego przymierzyć. Ja postawiłam na makaron z cukinii z pomidorami, proste no i bezpieczne bo makaron. Dla mojej rodziny na początek przyjaźni z cukinią to w zupełności wystarczyło, a więc do dzieła. Czytaj więcej…

Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką

12 sierpnia 2016

Bulki drożdżowe z serem, cieplutkie, pachnące… Czy jest tu ktoś kto nie skusiłby się na taką bułeczkę? Ja to jestem pierwsza która ochoczo wyciąga łapki po takie bułeczki. Pamiętam jak moja mama piekła drożdżówki.  Wtedy cały dom, a nawet podwórko niesamowicie pachniało . Taki zapach był w stanie przerwać nawet najlepszą zabawę i zwabić całą watahę głodnych dzieciaków. Staliśmy grzecznie w kolejce, aby dostać ciepłą bułę. Jedliśmy je uważając, aby żaden okruszek z kruszonki nie spadł na ziemie. Każdy z nas miał inna strategię jedzenia. Jedni wyjadali na początku kruszonkę, inni obgryzali bułkę zostawiając najlepsze na koniec. To były czasy! Czytaj więcej…

Herbatka z szałwii

9 sierpnia 2016

Mam na swoim balkonie malutką szklarnię w której hoduję sobie ziółka, które wykorzystuje do dań, napojów czy deserów.

Lubię korzystać z darów natury i przy takim upalnym dniu jak dziś zaparzyłam sobie herbatkę z szałwii. Szałwia to wspaniałe zioło które przede wszystkim działa przeciw zapalnie, a ja niestety kilka dni temu złapałam infekcję. Bolące gardło w słoneczne lato to naprawdę nic przyjemnego. Zajrzałam więc do mojej mini szklarni i zerwałam kilka gałązek szałwii. Czytaj więcej…

Bubble tea jak zrobić

1 sierpnia 2016

Jak przygotować samodzielnie bubble tea? To jest naprawdę banalnie proste. Najważniejsze abyś miała duże kulki tapioki, ale to możesz kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy w kuchniach świata, spokojnie znajdziesz je w hipermarkecie. Tapioka to produkt skrobiowy i otrzymuje się go z manioku. W Afryce i Azji to bardzo popularna roślina podobnie jak u nas ziemniak tylko wykorzystuje się go najczęściej w deserach. Tapioka to białe kuleczki, które po zagotowaniu robią się przezroczyste i świetnie wyglądają w szklance. Smak tapioki jest neutralny czyli tak naprawdę smak możemy sobie sami wyczarować mocząc kulki w syropach do kawy, wodzie z miodem czy cukrem. No to co zapraszam na moją pierwszą i napewno nie ostatnią bubble tea. Czytaj więcej…