Kategoria

Kuchnia

Gofry gryczane

2 listopada 2017

Najlepsze na jesienną pogodę są ciepłe gofry z owocami i gorąca herbatka. Uwielbia jak po domu rozchodzi się zapach świeżych gofrów. Tym razem postanowiłam przygotować gofry z mąki gryczanej, czyli tzw. gofry bezglutenowe. Trochę obawiałam się, że dzieci ich nie zjedzą, bo w końcu gryka jest bardzo specyficzna, ale moje obawy były mylne. Gofry znikały w oka mgnieniu. Były delikatne, kruche, aromatyczne i wcale nie czuć było gryki. A oto przepis na gofry gryczane. Czytaj więcej…

Zupa wiśniowa z mleczkiem kokosowym

8 sierpnia 2017

Wreszcie mamy lato, tropikalne upały, żar leje się z nieba, wszyscy snujemy się powtarzając „ale mi gorąco”. Nie mam ochoty nic jeść tylko pijemy w ogromnych ilościach. No cóż, ale jeść tez musimy, więc na upalne dni takie jak ostatnio proponuję letnią zupę wiśniową z mrożonym mleczkiem kokosowym. Mniam! Tyle mogę powiedzieć o tej zupie! Czytaj więcej…

Najlepszy chłodnik

21 lipca 2017

Tegoroczne lato nie należy do upalnych, ale nie zmienia to faktu, że jemy nieco mniej niż w zimę. Wolimy zjeść coś na chłodno niż objadać się gorącymi potrawami. Moje dzieci nie mają ochoty na ciepłe obiadki, a ten chłodnik bardzo przypadł im do gustu. Dla mnie chłodnik to wspomnienia letnich smaków, fuzji kolorów i magii słońca. Zatem do dzieła. Przedstawiam wam najlepszy chłodnik. Czytaj więcej…

Sałatka z buraka

20 kwietnia 2017

 

Buraczki zawsze kojarzyły mi się z niedzielnym obiadkiem, gdzie na talerzu obok czerwonej pulpy królował kotlet schabowy lub mielony. Dziś buraki królują w sokach, zupach czy sałatkach. Nic dziwnego to bardzo tanie i bogate w wartości odżywcze warzywo, choć nie doceniane. Ja pokochałam buraki na nowo za sprawą szybkich i bardzo smacznych sałatek. Podzielę się z wami dwoma przepisami na takie sałatki.

Czytaj więcej…

Zupa tajska z kurczakiem

3 kwietnia 2017

Kuchnia azjatycka zawsze wydawała mi się czymś mega skomplikowanym, dlatego nie podejmowałam wyzwań w tym kierunku. Nie chciałam zagłębiać się w nowe składniki i rejony których kompletnie nie znałam. Jednak zjeść pyszne azjatyckie danie, czemu nie? Przygotować je samemu? O nie, nie! To zdecydowanie trudne! Jednak tylko krowa nie zmienia zdania, a ja podobno krową nie jestem, więc podęłam wyzwanie. Zgłębiłam temat i okazało się, że to prościzna. To co zabieramy się do pracy. Czytaj więcej…

Idealna beza

29 marca 2017

Jedni kochają bezy, inni je nienawidzą. Piersi nie wyobrażają sobie jak tamci drudzy mogą objeść się smakiem delikatnej, kruchej i słodkiej bezy. A Ci drudzy pukają się w czoło i pytają jak można jeść kurze białka z ogromna ilością cukru. Ja należę do gatunku tych pierwszych i właśnie nie jestem w stanie pojąć jak można żyć bez dobrej bezy. No właśnie- bez dobrej bezy nie da się żyć! Wiele osób zachwala się, że robi idealną bezę, ale jak dobrze wiemy często jest to czcze gadanie. Czytaj więcej…