if(typeof jQuery != 'undefined') { jQuery(document).ready(function($){ jQuery('body').on('added_to_cart', function(event) { // Ajax action. $.get('?wc-ajax=fb_inject_add_to_cart_event', function(data) { $('head').append(data); }); }); }); }

Makaron z dynią i boczkiem

23 października 2015

Ogłaszam miesiąc październik miesiącem dyni. W najbliższych dniach zasypie was przepisami z dyni. Będą dania na ciepło, zimno, będą przystawki, sałatki, dania i słodkie desery.
Dziś lekki, kremowy i nieziemsko pyszny makaron z dynią i boczkiem.

makaron z dynią

Składniki:
Makaron Pappardelle (ja kupiłam w Lidlu)
300 g surowej dyni, ja użyłam piżmowej
mała cebula
200 g boczku krojonego (użyłam z Lidla)
2 łyżki śmietany 18%
ser grana padano
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na rozgrzana patelnie wrzucamy boczek i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy ją do boczku. W między czasie kroimy w dynię w kostkę i dodajemy na patelnię. Całość dusimy na patelni około 15 min pod przykryciem. Potem dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany makaron nakładamy na talerze posypujemy serem i natka pietruszki.

dania z dyni makaron z dynią i boczkiem

You Might Also Like