Najlepszy przepis na sernik świąteczny

20 grudnia 2018

Najlepszy przepis na sernik świąteczny o lekko korzennej nucie. Smakuje wyśmienicie, a do tego wygląda obłędnie. Bo przyznajcie szczerze, że wygląd tego sernika powala na kolana, a uwierzcie mi jest to bardzo prosty przepis na świąteczny sernik.

Każda pani domu chce zaskakiwać swoich gości, a czas świąt jest tego najlepszym przykładem. Zatem jak zaskoczyć domowników którzy nie jedne święta mają za sobą, a do tego zachować tradycję, wprowadzić nutę nowoczesności i kreatywności. Otóż zrobić sernik ze spodem piernikowym w którym przebijać się będzie tajemnicza nutka rozmarynu. To co ciekawi mojego przepisu? Oto składniki na najlepszy sernik świąteczny.

Składniki na najlepszy świąteczny sernik:

250 g herbatników
70 g masła
gałązka rozmarynu
łyżka przyprawy do piernika

1 kg twarogu
200 g miękkiego masła
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml śmietany 30%

Za nim przejdziemy do przygotowania najlepszego świątecznego sernika warto odpowiednio się przygotować. Pod ręką powinniśmy mieć tortownicę o średnicy 26 cm oraz papier do pieczenia, aby ciasto nie przywierało nam do tortownicy. A propos papieru muszę wam zdradzić moje największe odkrycie w kuchni! Czy słyszeliście o fenomenalnym papierze do pieczenia 2 w 1 od Jana Niezbędnego? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości, a napewno pokochacie je tak samo jak ja. Dla mnie to teraz niezbędnik w kuchni! Folia z papierem 2 w 1 od Jana Niezbędnego to idealne połączenie papieru do pieczenia oraz folii aluminiowej. Jako papier jest niezawodny, bo nie przywiera ciasto, a dodatkowa folia aluminiowa od spodu jeszcze lepiej przewodzi ciepło. A jak potrzebuję folii aluminiowej, to mam ja pod ręką razem z papierem. Idealnie się formuję dzięki czemu możemy wszystko zawinąć, zrobić kieszoneczki, łódeczki czy koperty :) Jeden papier dwa zastosowanie czyż nie genialne rozwiązanie? Ok wracamy do najlepszego przepisu na sernik świąteczny. Skoro mamy przygotowane składniki czas zabrać się za przygotowanie.

Przygotowanie świątecznego sernika

Na początek herbatniki kruszymy na drobno i dodajemy łyżkę przypraw do piernika. Całość mieszamy. W garnku podgrzewamy masło z gałązką rozmarynu. Roztopione masło (bez rozmarynu) wlewamy do herbatników i mieszamy tak aby powstało coś w rodzaju mokrego piasku. Na przygotowaną wcześniej tortownicę układam folię z papierem 2 w 1 od Jana Niezbędnego , a następnie masę z herbatników i wstawiam do lodówki.

Miękkie masło ubijamy na puszysto dodając do niego po jednym żółtku, na przemian z łyżką cukru pudru. Do ubitej maślano-jajecznej masy dodajemy stopniowo zmielony twaróg, następnie cukier wanilinowy, po łyżce mąki ziemniaczanej i delikatnym strumieniem wlewamy śmietankę cały czas miksujemy na średnich obrotach. Tak przygotowaną masę odstawiamy. Teraz ubijamy na sztywno 6 białek i dodajemy je delikatnie do masy serowej. Całą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej spodem z ciasteczek. I wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika góra dół na 60 minut.
Po upieczeniu sernika odstawiamy go wystudzenia, nawet na całą noc, tak aby stał się zwarty.

A w między czasie przygotujemy ciasto na ciasteczka z zimowego lasu.

 

Składniki na świąteczne ciasteczka

250 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
120 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przypraw do piernika

Przygotowanie świątecznych ciasteczek

Wszystkie składniki zaganiamy ze sobą razem, tak aby powstało gładkie ciasto. Następnie odstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i foremkami w kształcie choinek wycinamy nasz zimowy las. Ciasteczka układamy na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ja oczywiście polecam folię z papierem do pieczenia 2w1 Jana Niezbędnego.
Pieczemy w 170 stopniach przez 8 minut.  Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.

Aby nasz najlepszy świąteczny sernik zniewalał swoim wyglądem, musimy go jeszcze dopieścić. A do tego potrzebna nam jest śmietana 30%, mascarpone oraz 3 łyżki cukru pudru. Całość ubijamy na wspaniale puszystą pianę, którą wyłożymy na ostudzony sernik i udekorujemy choinkami oraz gałązkami rozmarynu. I możecie być pewne, że sernik zdobędzie serce nawet waszej teściowej ;)

 

No dobra jak to w kuchni bywa podczas gotowania zrobił się mega bałagan, czas na sprzątanie. I tu was zaskoczę, bo odkryłam worki na śmieci „Magnum” również od Jana Niezbędnego. I nie byłabym sobą, gdybym nie zachwyciła się ich sprytnym rozwijaniem bez odrywania. To jest po prostu genialne! Ile razy zdarzyło Ci się, że szarpałaś za worek przeklinając w duchu durne rozwiązanie? Ile razy zdarzyło Ci się, że worek się rwał za nim włożyłaś do niego śmieci? Ha! pewnie milion raz tak jak ja. Teraz możesz rozwijać worek z gracją jak perfekcyjna pani domu ;) Zatem WESOŁYCH ŚWIĄT :)

You Might Also Like