Gofry gryczane

Najlepsze na jesienną pogodę są ciepłe gofry z owocami i gorąca herbatka. Uwielbia jak po domu rozchodzi się zapach świeżych gofrów. Tym razem postanowiłam przygotować gofry z mąki gryczanej, czyli tzw. gofry bezglutenowe. Trochę obawiałam się, że dzieci ich nie zjedzą, bo w końcu gryka jest bardzo specyficzna, ale moje obawy były mylne. Gofry znikały w oka mgnieniu. Były delikatne, kruche, aromatyczne i wcale nie czuć było gryki. A oto przepis na gryczane gofry.

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mąkę gryczaną przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia, sodę, brązowy cukier i cynamon. Wszystkie składniki ze sobą mieszam, następnie dodaję szklankę jogurtu naturalnego, szklankę mleka, jajka i olej. Całość miksuje na gładką masę. Masę odstawiam na conajmniej na 15 minut. Nagrzewam gofrownicę i wylewam ciasto. Gofry piekę około 5-7 min. Podaję je z owocami i cukrem pudrem, ale każdy dodatek smakuje wyśmienicie. 

  • Uwielbiamy gofry, ale gryczanych jeszcze nie robiłam :)

  • Gosia

    Uwielbiam gofry. Takich jeszcze nie robiłam.