Krem z marchwi z pomarańczową nutą

21 marca 2016

O tym, ze moje dzieci lubią zupy krem napewno już wiecie, dlatego u nas królową zup jest zupa- grzankowa. Dla moich dzieci inne zupy mogą nie istnieć, najważniejsze aby w zupie były grzanki i aby była gęsta. No i tu ich wymagania co do zup grzankowych się kończą, a zaczyna się moja inwencja twórcza. Jednym z lepszych warzyw do kremowych zup jest marchew, którą możemy podawać na ostro, słodko, a także możemy ją upiec. Moja dzisiejsza propozycja to krem z marchwi z delikatną cytrusowa nutą. Naszym hitem jest również krem z pora

Składniki:

2 litry buliony warzywnego
1 kg marchwii
50 g masła
1 celbula
pomarańcza
szczypta mielonego imbiru
pieprz i sól

Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.

Przygotowanie:

Marchew obieramy, myjemy i kroimy w talarki. W garnku rozpuszczamy masło. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Pomarańczę musimy sparzyć i zetrzeć na tarce. Do garnka wrzucamy marchew, skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy świeży sok. Dodajemy szczyptę imbiru i całość zalewamy bulionem. Gotujemy tak około 20-30 min, aż do miękkości warzyw. Zupę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z grzankami.

krem z marchwi z pomarańczą zupa marchewkowa

You Might Also Like