Pieczone jabłko

30 listopada 2014

Mhhh soczyste pachnące jabłko, a w takiej postaci to skusi się każdy. Nie tylko Adam :) ale również przedszkolak, którego trudno jest namówić do zjedzenia owoców. Życzę smacznego, w odkrywaniu na nowo tego pysznego owocu.

 


jablko_pieczone

 

Składniki:

4 jabłka
4 łyżki dżemu najlepiej truskawkowego
opcjonalnie 4 gałki lodów waniliowych
jabka_piecz_2

Przygotowanie:
Wycinamy kółko wokół szypułki i ją usuwamy. Wydrążamy pestki , uważając aby nie przebić owocu.  Następnie wkładamy dżem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Czas pieczenia zależy od gatunku, wielkości i dojrzałości jabłka. Kiedy dżem zaczyna kipieć obniżamy temperaturę pieczenia. Jabłka sprawdzamy patyczkiem od szaszłyków. Jeśli są już miękkie – wyciągamy. Możemy podawać z lodami waniliowymi.

You Might Also Like