Pomidorowa ze świeżych pomidorów

29 sierpnia 2013

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
1-2 skrzydełka
1-2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
mała cebulka
natka pietruszki
śmietana 12%
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Włoszczyznę obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy wywar. W miedzy czasie gotujemy wodę do sparzenia pomidorów.
Ja zawsze nacinam na górze i na dole pomidorka (taki krzyżyk) aby łatwiej było zdjąć skórkę. Pomidory wkładamy do jakiejś miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po kolei wyjmujemy pomidory i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka z oliwą. Obieramy cebulę i też kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z pomidorami. Dodajemy odrobinę soli. Przykrywamy garnek i dusimy pomidory. Podduszone pomidory dodajemy do garnka z wywarem z warzyw. Całość jeszcze gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę miksujemy i podajemy ze śmietaną i makaronem. Posypujemy natka pietruszki. Smacznego.

pomidorowa ze śeirzych pomidorów dla dzieci

 

You Might Also Like