Szybka tarta ze świeżymi figami

16 września 2014

To, że jesteśmy mega łasuchami to można zauważyć. Jednak nie zawsze chce mi się stać w kuchni i pichcić. Dlatego dla leniwych (w tym dla siebie) wmyśliłam szybką tartę z pieczenia :)

Składniki:

duże opakowanie herbatników (mogą być z jednej strony oblane czekoladą lub zwykłe maślane)
100 g masła
2 łyżki wiórków kokosowych
125 ml śmietanki 30%
serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
6 świeżych fig

Przygotowanie:
Ciastka kruszymy w blenderze. Masło podgrzewamy w garnuszku w celu rozpuszczenia się. Masło dodajemy do rozdrobionych ciastek. konsystencja ciastek musi być jak mokry piasek. Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i wykładamy masę do formy. Ciasto układamy ściśle dociskając dłońmi. Następnie wkładamy do lodówki na około 30-60 min do lodówki. W między czasie ubijam śmietanę kremówkę i dodaje cukier puder. Do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i mieszam. Mase odstawiam do lodówki. Figi dokładnie myję i kroje w cienkie talarki. Na zimne ciasto wykładam śmietanową masę i układam figi. Ciasto odstawiam do lodówki na około godz. Smacznego

tarta z figami tarta ze świeżych fig

You Might Also Like