Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

23 lutego 2015

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką 

Mamy, które zaglądają na naszą stronę wiedzą, że ja i moja rodzina jesteśmy wielkimi łasuchami. Tak więc chyba nikogo nie zdziwi fakt, że proponuję wam dziś kolejny przepis na pyszne ciasto. Tym razem proponuję wam drożdżowe ciasto z serem i kruszonką.
A oto przepis :)

Składniki do ciasta:

1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kostka masła
50 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki tortowej

Składniki do kruszonki:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

Nadzienie serowe:
500 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Na początek wyjmuję wszystkie składniki z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury.
Następnie podgrzewam szklankę mleka z kostką masła i szklanką cukru. Całość podgrzewam do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawiam do ostudzenia. Do lekko ciepłej masy wbijam 4 jajka i delikatnie ubijam. Następnie dodaje pokruszone drożdże i mieszam. Całość przykrywam ściereczka i odstawiam na około 2-3 godz.
Po upływie czasu do masy dodaję 4 szklanki przesianej mąki i dokładnie wyrabiam przez około 15 min. Ciasto powinno odchodzić od rąk, ale mieć konsystencję rzadką. Odstawiam ciasto i przykrywam ściereczką.
W między czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Formę smaruje masłem i zabieram się za przygotowanie kruszonki.
Na patelni rozpuszczam 50 g masła i dodaję 50 g cukru a następnie dodaję 100 g mąki. Łączę składniki, tak aby powstała kruszonka i zdejmuję ją z ognia.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia serowego. Pamiętajmy, aby składniki nie były prosto z lodówki. Twaróg przekładam do miski, odlewając z niego ewentualna wodę, dodaję żółtko i szklankę cukru. Całość ucieram do rozpuszczenia cukru. Jeśli konsystencja sera będzie za rzadka dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Ciasto wykładam na formę i wykładam równomiernie na ciasto, a następnie posypuję kruszonką.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 min przy otwartych drzwiczkach ( mam wtedy pewność, że ciasto wyrośnie równomiernie). Następnie piekę 40 min w tej samej temperaturze.

 

Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.

cisto drożdżowe z serem i kruszonką


You Might Also Like