Łatwe i szybkie pączki

7 lutego 2018

Nie jestem perfekcyjną Panią domu, która ma wysprzątane na błysk, ma czas na gotowanie i do tego wszystko przygotowuję w nienagannym makijażu. Jestem matką, której wiecznie brakuje czasu, zawsze jest w biegu i nie ogarnia swojej rzeczywistości. Tak to w 100% JA :) Ale do rzeczy, przecież nie trafiłeś na tego bloga tylko po to aby przeczytać o nieudolnej lasce, która nie ogarnia swojego domu. Wpadłeś złapać przepis na łatwe i szybkie pączki, które możesz zrobić w 5 minut. Nie wierzysz? Ha! też nie wierzyłam, ale gdzieś pomiędzy jednym zadaniem, a drugim usmażyłam proste domowe pączki. Jak to zrobiłam? Wystarczyło kilka banalnych składników, które Ty jako matka napewno masz w swojej lodówce. I jak mausia wróżka potrafisz wyczarować „coś” z „niczego”. Tym „czymś” będą pączki na tłusty czwartek, a do ich przygotowania potrzebujemy.

Składniki:

  • 2 serki homogenizowanego ja użyłam naturalnych Rolmlecz
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

Hmm i co tu napisać ;) wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozgrzewamy olej. Smażymy na głębokim oleju tak jak smaży się pączki. Pamiętajmy aby tłuszcz był gorący ale za bardzo ponieważ pączki od razu się spalą zamiast pięknie usmażyć. Pączki nakładam łyżką i wrzucam do do gorącego oleju. Wcześniej jednak zanurzam łyżkę w oleju i dopiero nakładam ciasto na łyżkę. Wrzucając ciasto do oleju, nie musisz przejmować się kształtem. Pączki urosną i nabiorą pękatego rozmiaru. Smażę około 3-4 min na jednej stronie i przekładam długim patyczkiem do szaszłyka. Usmażone pączki przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na koniec posypuje cukrem pudrem i smacznie zjadam.

 

 

 

You Might Also Like