Dawno nie było na blogu gotowania, a przecież gotujemy codziennie no co niektórzy prawie codziennie. Najszybsze i najłatwiejsze są zupy. Obierasz warzywa, wrzucasz do garnka i czekasz, aż się ugotują. Proste prawda? Dlatego dziś pyszna, sycąca i taka typowo zimowa zupa, bo por przecież dostępny jest cały rok. No właśnie apropo pora, używamy go przecież do różnych potraw od surówek po sosy. Jednak często nie doceniamy tego wspaniałego warzywa, które jest lekko strawne i dietetyczne. Tak moje drogie por to warzywo, które zalecane jest przy różnego rodzaju dietach, a także zalecany jest dla kobiet w ciąży. No to skoro już wiemy, jak cenny jest por, pora zabrać się za gotowanie zupy.
Polub, każdy Twój lajk to dla mnie niezwykła nagroda.
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
2 duże pory
3 łyżki masła
4 ziemniaki
ser topiony typu gouda
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka estragon
sól, pieprz
Przygotowanie:
Myjemy pora dokładnie i kroimy w talarki razem z częścią zieloną (ale usuwając twardą górę). Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy por, który dusimy. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. Wracamy do naszej patelni gdzie dusi się por, dodajemy sól i estragon, chwilkę dusimy. Do garnka z bulionem dodajemy podduszony por . Następnie pokrojone ziemniaki wrzucamy na patelnie z masłem i delikatnie je zrumieniamy. Przygotowane ziemniaki wkładamy do garnka i gotujemy około 20-30 min. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową i dodajemy serek topiony. Na koniec zupę blendujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku. Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym.