Galaretka truskawkowa

10 czerwca 2015

galaretka

Składniki:
1kg truskawek (mogą być również mrożone)
1 szklanka wody
1 łyżeczka soku z limonki (może być również cytryna)
30g. żelatyny
½ szklanki cukru

Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek i je myjemy. Następnie kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondelka. Gotujemy dopóki truskawki się nie rozpadną i uzyskają konsystencję jak do dżemu. Przecieramy przez sitko. W między czasie wsypujemy żelatynę do rondelka z wodą i odstawiamy do napęcznienia na około 5 min. Po tym czasie gotujemy żelatynę na małym ogniu aż się rozpuści. Dodajemy do niej cukier, który tez musi się rozpuścić. Dodajemy sok z limonki. Całość łączymy z sokiem z truskawek i wlewamy do formy. Pamiętajmy usnąć powstałą pianę ze względów estetycznych. Całość odstawiamy do stężenia. Smacznego

You Might Also Like