Składniki:
– około 10 kwiatów cukinii
– serek ricotta
– ziarna kolendry
– papryczka chili
– garść świeżej mięty
– parmezan
– 350 ml wody lekko gazowanej
– 200 g mąki
– sól
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki wkładam ricotte, ścieram parmezan na drobnej tarce (tak około 2 łyżek), siekam mięte i dodaję chili. w moździerzu rozgniatam ziarna kolendry i dodaję do serka. Wszystko ze sobą łączę. Kwiat cukinii delikatnie otwieram i usuwam z nich sługi kwiatu. Następnie małą łyżeczka wkładam do środka nadzienie. Kwiat u góry lekko zwijam, aby nie wypłynęło nadzienie. I tak robię z każdym kwiatem.
Teraz czas na przygotowanie tempury. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i szczyptę soli. Całość miksujemy na gładką masę. Do głębokiego rondelka/ garnka czy woka wlewamy olej. Każdy kwiat moczymy w cieście, ale nie za dużo, bo zrobi się skorupa. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 kwiaty. Usmażony kwiat połóż na papierowym ręczniku.