Muffinki z budyniem

8 stycznia 2014

muffinki z budyniem

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki dobrego, mocnego kakao
150 g masła
2 jajka
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy
mleko

Przygotowanie:

Gotujemy budyń w 1 1/2 szklance mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odstawiamy budyń do ostygnięcia.
Teraz czas na przygotowanie ciasta. Na początek przesiewamy mąkę dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Teraz powinniśmy połączyć wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy masło i ostudzamy. Do suchych składników dodajemy płynne wystudzone masło, jajko i mleko. Całość mieszamy łyżką. Ciasto mamy już gotowe J Teraz układamy papilotki do muffinek w formie do pieczenia muffinek. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na dno papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie wystudzona masę budyniową i na koniec łyżkę ciasta. Foremka nie powinna być wypełniona po krawędź ciastem bo ciasto nam się wyleje z papilotki. Przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika na 20 min.

muffinki czekoladowe

You Might Also Like