Spaghetti z cukinii

22 sierpnia 2016

W tym roku podobno cukinie obrodziły na potęgę- nie wiem sama jej nie hoduję. Za to dostałam jej dość sporo, zresztą na bazarkach czy supermarketach widać, że w tym roku to warzywo należy do tych tańszych. W naszym domu jada się bardzo dużo warzyw, ale co zrobić z cukinii aby przede wszystkim zjadły dzieci. No to nie jest juz takie proste. Poszperałam w internecie szukając inspiracji na to warzywo i jak się okazało to z cukinii możemy wyczarować naprawdę wiele dań. Cukinię możemy jeść na surowo z dipami, możemy ja smażyć, piec, faszerować, dusić, a nawet zrobić z niej ciasto :) tak bede musiała się do tego przymierzyć. Ja postawiłam na makaron z cukinii z pomidorami, proste no i bezpieczne bo makaron. Dla mojej rodziny na początek przyjaźni z cukinią to w zupełności wystarczyło, a więc do dzieła.

Składniki:

3-4 cukinie
pomidory koktajlowe
puszka pomidorów w puszce
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
cebula
bazylia
ocet balsamiczny
łyżeczka cukru
sól, pieprz
ser długodojrzewający

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw julienne tworzę cienkie paseczki makaronu. Ja obkrawam cukinię dookoła omijając nasionka. Wrzucamy do miski makaron z cukinii. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Czekam, aż cebula się zeszkli i dodaję drobno posiekany ząbek czosnku. Następnie dodaję puszkę pomidorów, łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę cukru, sol, pieprz, bazylię i na małym ogniu duszę. Po około 5 min dodaje umyte pomidorki koktajlowe i podduszam całość około 7-10 min. Sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję makron z cukinii i całość mieszam, aby cukinia oblepiła się sosem i zostawiam na patelni około 7-10 min. Przekładam na talerze, można posypać danie serem długodojrzewającym.

 

spagetti z cukinii

spagetti z cukinii

You Might Also Like