Drożdżówka z borówkami i kruszonką

13 września 2013

Uwielbiam unoszący się w domu  zapach ciasta, a jeszcze bardziej lubię jeść ciepłe bułeczki. Te drożdżówki  przypominają mi beztroskie dzieciństwo i krzątającą się po kuchni mamę. Chciałabym aby moje dzieci miały podobne wspomnienia do moich, dlatego postanowiłam upiec te cudowne bułeczki i przenieść się do tych cudownych wspomnień.

drożdżówka z borówkami

Składniki:

CIASTO:
1 szklanka mleka
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
80 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli

KRUSZONKA
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
oraz
Borówki amerykańskie
Przygotowanie:

Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy na ok. 15 min. wyrośnięcia. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli oraz roztopione masło.

Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić ładnie od palców. Odkładamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczka na ok. 20 min do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy do rozpuszczonego masła cukier. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy mąkę. Zdejmujemy z ognia patelnie i mieszamy całość. Powinna nam powstać konsystencja mokrego piasku. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Wyrośnięte już ciasto dzielimy na 8 równych części lub na 10-12 mniejszych. W dłoniach formujemy krążki, robiąc delikatny dołeczek na środku. Układamy bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdą bułeczkę układamy borówki i posypujemy kruszonką.

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 min.

 

You Might Also Like