Zupa wiśniowa z mleczkiem kokosowym

Wreszcie mamy lato, tropikalne upały, żar leje się z nieba, wszyscy snujemy się powtarzając „ale mi gorąco”. Nie mam ochoty nic jeść tylko pijemy w ogromnych ilościach. No cóż, ale jeść tez musimy, więc na upalne dni takie jak ostatnio proponuję letnią zupę wiśniową z mrożonym mleczkiem kokosowym. Mniam! Tyle mogę powiedzieć o tej zupie!

Składniki:
0,5 kg wiśni mrożonych mogą być tez świeże (ja wolę te juz bez pestek)
puszka mleka kokosowego
pół szklanki mleka ryżowego
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
1/3 szklanki ksylitolu

Przygotowanie:

Na początku przygotujemy mrożone mleko kokosowe. Otwieramy puszkę mleka i ostrożnie zbieramy śmietankę kokosową i wlewamy do foremki na lód. Wkładamy foremkę do zamrażalnika i zabieramy się za zupę.
Mrożone wiśnie wrzucamy do garnka i zalewamy je około 2 szklankami wody. Wiśnie gotujemy około 10 min, aż popękają. Wrzucamy cynamon, anyż i wsypujemy ksylitol tak aby nasza zupa nabrała smaku i nie była zbyt kwaśna. Ugotowaną zupę odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnej zupy dodajemy mleko kokosowe i mleko ryżowe. Podajemy z mrożonym mlekiem kokosowym. Smacznego