Pysznie i zdrowo

17 marca 2017

Uwielbiam gotować, jednak dla mnie wszystko co przyrządzam musi być proste, szybkie i oczywiście zdrowe. Dlatego z ogromną przyjemnością wybrałam się na warsztaty kulinarne z  Katarzyną Błażejewską Sthur, organizowane przez All about life. Podczas spotkania uczyłyśmy się jak zdrowo podejść do tematu śniadań, obiadu i kolacji. Zostałyśmy podzielone na grupy, gdzie każda z grup otrzymała danie do przygotowania. Mi i Karolinie (mamaszka.pl) przypadło zrobić kisz ze szpinakiem i fetą. I przyznam się wam, że po raz pierwszy zmierzyłam się z tym daniem.

Na początku z Karoliną dostałyśmy ataku śmiechu, a potem paraliżu gdy zobaczyłyśmy że wszyscy dookoła przygotowują swoje dania, a my stoimy i patrzymy. Nie miłyśmy zielonego pojęcia jak zabrać się do tego dania. Patrzyłyśmy na listę składników i niby wszystko wydawało się banalnie proste, ale jak wygląda kisz!

Na pomoc przyszła nam niezawodna Kasia, która wytłumaczyła nam po kolei co mamy robić. I poszło jak z płatka, no może nie do końca bo nie wszystko zapamiętałyśmy tak jak radziła, ale dałyśmy radę. Po wyjęciu naszego dania z pieca i poczęstowałyśmy wszystkich uczestników. A nasz kisz został okrzyknięty daniem wieczoru. No i teraz nie wiem czy z nas takie zdolne kucharki czy kiszu nie da się popsuć. Wybierzmy jednak ten pierwszy wariant :)

A jeśli chcecie poznać niezwykły smak kiszu ze szpinakiem i fetą to już serwuję wam przepis.

Kisz ze szpinakiem i fetą

Ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
150 g mąki
szczypta soli

W żaroodpornej misce umieść masło, wodę, olej, sól i cukier. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wstaw miskę na 15 minut. Kiedy masło się rozpuści wyjmij miskę i odrazu dodaj mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.

Farsz:

500 g liści szpinaku
200 g fety
150 g śmietany 18%
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz Kotanyi

Na łyżeczce masła podsmaż cebulę i czosnek, po chwili dodaj szpinak i zostaw do wystudzenia. Wymieszaj jajka ze śmietaną, solą i pieprzem, wylej na formę z ciastem, na to wyłóż szpinak i pokruszoną fetę. Tartę wstaw na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

To był niezwykle miły wieczór w doborowym towarzystwie z pyszną kuchnią.

 

Warsztaty z Katarzyną Błażejewską-Stuhr odbyły się 11 marca br. w godz. 17.00-20.00 w studio kulinarnym Małe Przyjemności w Warszawie przy ul. Dzielnej 15.

Organizator www.allaboulife.pl

 

You Might Also Like