Grillowane burgery

27 lipca 2015

Moda na burgery trwa, więc dlaczego nie zrobić burgera z grilla. Nie zawsze musimy serwować kiełbasy, kaszanki, kurczaka czy karkówki z grilla. Dzieci i dorośli kochają hamburgery, więc do działa.

Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
łyżeczka musztardy
pieprz i sól
bułki
cukinia
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe

CHUTNEY Z MANGO:
mango
łyżka octu jabłkowego
papryczka chili
3 łyżeczki wina białego
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego

 

burgery z grilla

 

Przygotowanie:

Na początek przygotujmy chutney z mango. Obieramy mango i kroimy w kostkę, następnie blendujemy i wkładamy na rondelka. Dodajemy wino, ocet, cukier i syrop klonowy. Całość gotujemy przez 7-10 min. Papryczkę chili drobniutko kroimy i dodajemy do sosu.

Mięso myjemy i mielimy. Dodajemy musztardę, pieprz i sól. Mięso wyrabiamy i formujemy kotlety. Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy po około 8 min z jednej strony. Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw kroimy cienkie plasterki i układamy na ruszcie. Cukinia grilluje się bardzo szybko około 2-3 min, trzeba uważać aby się nie spaliła.
Jeśli burgery są prawie gotowe, wtedy układamy bułki na ruszcie i grillujemy przez około 2-3 min. Na przygotowaną bułkę smarujemy chutney mango, układamy liście sałaty, burger, cukinia i pomidorki. Możesz użyć również sosu pomidorowo-czereśniowego (tutaj)


hamburgery z grilla domowe burgery

You Might Also Like