Sałatka z roszponki z pomarańczą

16 kwietnia 2018

Sałatka z roszponki z pomarańczą dla zabiegany kobiet. Sałatka, którą przygotowuje się bardzo szybko. Jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna.

Nareszcie mamy piękną pogodę, wszystko budzi się do życia, a my nabieramy energii. Słoneczko przebija się przez chmury przesyłając nam witaminę D, która po zimie jest nam niezwykle potrzebna.Ale nie tylko ta witamina jest nam potrzebna, potrzebujemy zastrzyku wielu witamin, aby nagrać energii i czerpać z wiosny jak najwięcej.

Na bazarkach, w supermarketach czy osiedlowych sklepach zaczęły pojawiać się nowalijki, które wołają „weź mnie do domu, przygotuj ze mnie smaczną potrawę”. Ja mimo, że uwielbiam gotować, bardzo lubię proste i szybkie dania. Lubię dania, które pobudzają wszystkie moje zmysły, a tak się u mnie dzieję po połączeniu soczystych owców i warzyw na jednym talerzu. Dlatego dziś przygotowałam sałatkę z roszponki i pomarańczy z dodatkiem pyszne dressingu.

 

Składniki:

garść roszponki
rzodkiewka
pomarańcza
pestki słoneczka
łyżeczka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
6 łyżeczek oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:

Na suchą patelnie wrzucam garść pestek słonecznika do podprażenia. Roszponkę układam na talerzu. Obieram pomarańcze i kroję ją w plastry. Rzodkiewkę myję i kroje na cieniutkie plasterki. Do małego słoiczka wlewam oliwę, miód, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Zakręcam słoiczek i energicznie mieszam dressing. Na roszponkę układam plastry pomarańczy, rzodkiewki, posypuję uprażonymi ziarnami słonecznika i polewam sosem.

You Might Also Like