Kategoria

Kuchnia Niemowlaka

Zupka z królika dla niemowląt

1 lutego 2015

 

Składniki:

1/2 marchew
1 korzenień pietruszki
kawałek selera
1 łyżeczka masła
2 łyżki ryżu
około 20-30g królika
koperek do smaku

Przygotowanie:
Myjemy królika i gotujemy go w oddzielnym garnku. Gotujemy około 30-40 min. Myjemy i kroimy w kostkę warzywa. Wrzucamy je do drugiego rondelka. Dodajemy masełko i gotujemy około 10-15 min.dodajemy ryż i gotujemy 15-20 min.
Ugotowanego królika rozdrabniamy na małe kawałeczki (sprawdź czy nie ma małych kosteczek). Warzywa z ryżem rozdrabniamy widelcem i dodajemy do nich mięsko. Siekamy koperek i dodajemy do smaku.

królik z ryżem dla niemowląt

 

Kleik z gruszką

20 stycznia 2015

Często naszym maluchom podajemy gotowe kaszki i kleiki, bo wydaje nam się że przygotowanie samodzielnie takiego dnia zajmuje bardzo dużo czasu. Absolutnie nie! Przygotowanie takiego kleiku jest nie tylko proste, ale też tańsze i zdrowsze. Zatem dziś kleik z gruszką dla najmłodszych. Czytaj więcej…

Warzywa z łososiem

4 grudnia 2014

warzywa-losos

Składniki:
20 g. łososia
1 marchew
½ korzenia pietruszki
kawałek selera
1 łyżeczkę masła
½ szklanki wody
Przygotowanie:
Gotujemy wodę w dwóch garnuszkach i obieramy warzywa. Kroimy w kostkę włoszczyznę i wrzucamy do jednego z garnków dodając masło. Całość gotujemy 15 min. W między czasie do drugiego garnka wkładamy umytego łososia i gotujemy przez  15 min. Następnie wyjmujemy łososia i sprawdzamy czy nie ma w nim ości. Do ugotowanych warzyw dodajemy łososia i miksujemy. Gotowe.

Zupka z cielęciny

1 grudnia 2014

upka_cielecina

Składniki:
1 marchew
½ ziemniak
½ korzenia pietruszki
1 łyżeczka masła
20g. cielęciny
świeży koperek

Przygotowanie:
Gotujemy wodę i obieramy warzywa. Myjemy cielęcinę. Kroimy w kostkę marchew i ziemniaki, korzeń pietruszki. Warzywa z cielęciną wrzucamy do garnka dodajemy masło. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 25-30 min. Miksujemy i gotowe

Kaszka gruszkowo-śliwkowa

12 października 2014

Kaszka gruszkowo-śliwkowa

Kaszka mleczno ryżowa waniliowa
1/2 gruszki
1-2 śliwki typu mieszaniec
woda

Przygotowanie:
Kaszkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy gruszkę usuwamy nasienie i wkładamy ją do blendera. Śliwki myjemy, obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera. Całość miksujemy i dodajemy do kaszki. Smacznego.